Tämän jutun lukemalla tiedät:

  • laskutusaikataulun ja kulut
  • maksujärjestelystä sopimisen perusteet
  • perinän eteneminen ja lain määräämät kulut

1. Sain laskun, enkä pysty maksamaan sitä

Laskut on maksettava viimeistään eräpäivänä. Joskus kuitenkin käy niin, että maksu unohtuu tai siihen ei yksinkertaisesti ole juuri sillä hetkellä varaa. Sinulla on kuitenkin vielä runsaasti aikaa hoitaa asia kuntoon. Älä siis jätä asiaa hoitamatta, vaan toimi nopeasti ja vastuullisesti.

Ensimmäinen askel on olla yhteydessä laskuttajaan. Yleensä laskulle on mahdollista saada lisää maksuaikaa tai sopia muuten maksujärjestelyistä. 14 päivän kuluttua eräpäivästä voidaan lähettää ensimmäinen maksullinen maksumuistutus. Maksumuistutuksen kulu voi olla enintään 5 euroa.

Olet juuri maksanut laskun ja sait siitä huolimatta muistutuksen? Mikäli lasku on ehditty lähettää ennen maksua, joudut maksamaan vielä muistutuskulun. Ole yhteydessä laskuttajaan ja kysy avoimen saatavan tilannetta, sillä myös muistutuskuluja voidaan periä.

Viivästyskorot.
Viivästyskorot juoksevat koko perinnän ajan. Viivästyskorko alkaa eräpäivästä, tai jos eräpäivästä ei ole sovittu, kuukauden kuluttua siitä päivästä kun yritys on lähettänyt laskun tai vaatinut maksua.

Viivästyskorko määräytyy korkolain mukaan ja on suuruudeltaan 7 prosenttiyksikköä korkeampi kuin Suomen Pankin viitekorko. Viitekorko tarkistetaan kahdesti vuodessa, tällä hetkellä ja 30.6.2014 asti se on 0,5 % eli viivästyskorko tällä hetkellä on 7,5 %.

Viivästyskorkona voidaan periä sovittua lainakoron suuruista korkoa enintään 180 vuorokauden ajan velan erääntymisestä. Aikarajan kuluttua umpeen, on viivästyskorko korkolain mukainen.

2. Vapaaehtoinen perintä

Mikäli et pysty maksamaan laskua maksumuistutuksella, etkä ole saanut sovittua maksujärjestelyistä laskutusvaiheessa, siirtyy velkasi perintään. Perintälaskua kutsutaan maksuvaatimukseksi tai maksukehotukseksi, eikä sen saamisesta vielä synny maksuhäiriömerkintää.

Perintään siirtoa ei kannata säikähtää, ehdit vielä hyvin sopimaan asiasta, vaikka et pystyisi perintälaskua maksamaan kerralla sen eräpäivään mennessä. Ole siis pikaisesti yhteydessä laskun lähettäneeseen perintätoimistoon. Maksusuunnitelmasta tai -ajasta sopiminen on lähes poikkeuksetta mahdollista, kun vaan olet ajoissa liikkeellä.

Vapaaehtoisesta perinnästä ja maksujärjestelyistä sopiminen maksaa jonkin verran, perintäkulujen ylärajat on säädetty laissa saatavien perinnästä.

Perinnän kokonaiskuluille on saman velan osalta määrätty enimmäissummat laissa saatavien perinnästä (finlex fi 1999/513) . Velkoja saa ylittää nämä rajat vain silloin, jos perintä on perustellusti ollut poikkeuksellisen vaikeaa. Enimmäismäärät ovat:

  • 60 €, jos velan pääoma enintään 100€
  • 120 €, jos velan pääoma 100–1000€
  • 210 €, jos velan pääoma yli 1000€

Suoraan ulosottokelpoisen saatavan perinnästä saa vaatia perintäkuluina enintään 51 €, jota ei voi ylittää, vaikka perintä olisi ollut poikkeuksellisen vaikeaa.

Mahdollisuus sopimiseen kannattaa kuitenkin hyödyntää ja kulut maksaa mukisematta, koska jos asia laitetaan haasteelle tulee maksettavaksesi vielä oikeudenkäyntikulut, sekä jos maksat asian vasta ulosotossa, ulosotto ottaa myös oman osuutensa kuluina.

Kun sovit asian maksusta perintätoimiston kanssa, pysy sovitussa. Älä liioittele maksuvaraasi, vaan ennemmin ota vaikka hiukan tarvittavaa pienempikin lyhennyserä, niin ettei sen maksussa varmasti tule ongelmia. Voit aina halutessasi maksaa velan nopeammin tai vaikka kerralla kokonaan pois. Jos et pidä kiinni sovituista eristä tai eräpäivistä, saattaa asian uudelleen sopiminen olla vaikeampaa. Jos jostain syystä tulee kuitenkin tilanne, että et pystykään maksamaan sovitusti, ole jälleen yhteydessä laskuttajaan ja kysy olisiko poikkeusjärjestely mahdollista. Saatat saada poikkeuksellisesti pienennettyä erää, siirrettyä eräpäivää tai jopa pyydettyä kokonaan maksuvapaata. Säännöt vaihtelevat toimistoittain, eikä tilanteen selvittämiseksi ole muuta keinoa kuin olla yhteydessä laskuttavaan tahoon.

Lue myös Faktat ulosotosta