Työnhaun ABC -jutun lukemalla osaat:

  • Laatia toimivan hakemuksen
  • Osaat muotoilla itsestäsi haluttavan profiilin
  • Tuot itsestäsi esiin työnhaun kannalta tärkeitä seikkoja
  • Osaat viedä prosessin loppuun

Työnhaun ABC

Hyvä työhakemus

Kilpailu työpaikoista on kovaa ja pääsy työhaastatteluun on jo puoli voittoa. Haastatteluun pääsy edellyttää hyvää työhakemusta, mutta miten sellaisen sitten kirjoittaa, kun kaikki muutkin ovat oma-aloitteisia, ahkeria ja omaavat erinomaiset tiimityötaidot? Mitä hakemukseen kannattaisi kirjoittaa välttääkseen kliseet ja erottuakseen joukosta?

Hakemuksen ulkonäöllä ei kannata liiaksi kikkailla. Esimerkiksi paperin tai tekstin väreillä, erikoisilla fonteilla tai muulla silmiinpistävällä erilaisuudella teet vain itsellesi vahinkoa. Kirjoita kuitenkin hakemus aina haettavan paikan ja harkinnan mukaan. Esimerkiksi jos haet askarteluliikkeeseen tai mainostoimistoon, saattaa luovuuden osoittaminen hakemuksen muotoilussa olla eduksesi. Pidä kuitenkin aina hakemus selkeänä ja helppolukuisena.

Hakemuksen tulee mahtua yhdelle sivulle. Hakemuksen yläosaan laitetaan omat yhteystiedot, päivämäärä, otsikko sekä vastaanottajan tiedot.

Työhakemus
20.1.2014
Tero Työnhakija
Työnhakijankatu 3
20000 Tuusula
puh. +3585012345678
tero.tyonhakija@tt.fi

Timo Työnantaja
Yritys X Oy
Työpaikkatie 6
21000 Tuusula

Ensimmäisessä kappaleessa kerro lyhyesti kuka olet, miksi haet kyseistä paikkaa ja miksi kyseisessä yrityksessä työskentely kiinnostaa. Avauskappaleeseen kannattaa panostaa, että saisit rekrytoijan lukemaan hakemuksesi loppuun asti. Älä siis jätä parhaita paloja viimeiseksi, vaan tuo heti alkuun esille osaamisesi ja vahvuutesi silmälläpitäen juuri kyseistä tehtävää.

Toisessa kappaleessa voit kertoa itsestäsi lisää, älä kuitenkaan jaarittele harrastuksistasi tai mielipiteistäsi, vaan keskity kertomaan itsestäsi työntekijänä. Mieti tarkkaan mitä työnantaja odottaa tehtävään valittavalta ja nosta itsestäsi esiin näitä ominaisuuksia mielellään esimerkkien kautta. Ympäripyöreitä lausumia kannattaa välttää. Sen sijaan, että vain mainitsisit vahvuudeksesi ahkeruuden, kerro myös miten se ilmenee: ”Työntekijänä olen ahkera ja oma-aloitteinen, en koskaan jätä työtehtäviä kesken vaan teen ne huolellisesti loppuun ja työn tultua valmiiksi keksin myös itsenäisesti asioita, jotka odottavat tekemistä”.

Kolmannessa ja viimeisessä kappaleessa voit kertoa tarkemmin aiemmasta työkokemuksesta ja tämän hetkisestä tilanteestasi. Erityisen tärkeää on nostaa esiin aiemman työkokemuksen ansioita ja miten ne auttavat nimenomaan haettavassa tehtävässä menestymisessä. Jos työpaikkailmoituksessa ei ole selvästi ilmoitettu työn alkamisajankohtaa tai kestoa, kerro viimeisessä kappaleessa milloin voisit aloittaa työt ja kuinka kauan pystyisit työskentelemään. Kerro myös kiinnostuksestasi tulla keskustelemaan jatkosta kahdenkesken. Lopetuksen on hyvä olla lyhyt ja ennemmin liian virallinen kuin liian tuttavallinen. Hyvin käy vaikka ”kiitos ajastanne ja harkinnastanne. Odotan innolla yhteydenottoanne. Kunnioittaen Tero Työnhakija” Loppuun riittää pelkkä nimi, koska ylhäällä oli jo tarkemmat yhteystiedot.

Jos ilmoitetun paikan yhteystiedoissa mainitaan lisätietoja antava puhelinnumero, niin soita aina perään ja keksiä etukäteen järkeviä keskustelunaiheita. Pelkkä ”Tuliko hakemus perille?” -kysymys on turha, älä myöskään lähde soittamaan itsestäänselvyyksistä, johon löydät vastauksen yrityksen nettisivuilta. Mieleen voi jäädä myös negatiivisessa mielessä, siksi soittaessa olisi erityisen tarkkaan mietittävä onko kysymys järkevä. Rekrytoija on usein kiireinen ja turhan jankuttajana saa vaivalloisen leiman. Soittajat menevät kuitenkin aina täysin tuntemattomien edelle, joten henkilökohtainen soitto on usein työnhaun tärkein väline!

Onnea työnhakuun!